elvárások

Elvárások, amiket el kell engedned

Ha el tudod engedni bizonyos elvárásaidat, akkor a saját életed könnyíted meg. Érdemes megtanulni alkalmazkodni a körülményekhez, így sokkal kevesebb energiát fogsz elpazarolni fölösleges dolgokra.

Mások miért nem olyan döntést hoznak, mint te

Például mások miért nem hoznak ugyanolyan döntéseket, mint te. Egy bizonyos összegből miért vesznek inkább lakást és miért nem házat kerttel, ami szerinted jobban megéri. Miért veszi meg valaki a fölösleges hatodik pár sportcipőjét, mikor szerinted annak semmi értelme és így tovább. Különösen hajlamosak vagyunk ebbe belelovalni magunkat, amikor családtagjaink hoznak olyan döntéseket, amivel nem értünk egyet. Mindenkivel beszélünk róla, idegesítjük magunkat. Te is hozol olyan döntéseket, ami mások számára nem érthető. Az ő életükről van szó, nem a tiédről, lehet hogy nem vagy tisztában bizonyos szempontokkal, ami alapján a másik ember a döntését hozta, vagy egyszerűen csak számodra teljesen érthetetlenül gondolkodik. Ezen tehát fölösleges problémázni.

Mindenki szeressen

Sokunknak rosszul esik, ha valaki nem kedveli. Pedig fölösleges a viselkedésünkön változtatni, pusztán azért, hogy valaki megkedveljen. Nem lehet mindenki mindenkinek szimpatikus és ez teljesen jól van így. Neked sem szimpatikus mindenki, engedd meg másoknak is ezt a privilégiumot. 🙂

Mások mindig az igazat gondolják rólad

Sokszor, amit mások gondolnak rólad, az közelébe sem ér a valóságnak. Valaki hazugságokat beszél rólad a hátad mögött és lehet, hogy akármit csinálsz, nem tudod megváltoztatni a véleményét. Nem látja rólad a teljes igazságot, így gyárt valami sztorit rólad, vagy egyszerűen a saját önigazolása okán rosszhiszeműen gondolkodik.

Az embereket nem tudod megváltoztatni, ilyen mindig elő fog fordulni. Te csak cselekedj tisztességesen és próbálj meg nem törődni azzal, hogy ki mit gondol. Te megtetted, ami tőled telik.

Mindig a jó döntést hozod

Gyakran hajlamosak vagyunk egy-egy döntésen napokig, esetleg hetekig gondolkozni, holott a szívünk mélyén már az első pillanatban tudjuk mi a helyes választás. Lejátszunk az agyunkban mindenféle scenáriót az egyik, illetve a másik döntésünkkel kapcsolatban, majd nagy nehezen meghozzuk a döntést azok alapján a körülmények alapján, amiket ismerünk és elképzeltünk. Megkérdezzünk másokat, hogy ők hasonló helyzetben milyen döntést hoztak. Tény, hogy senki sem látja előre a jövőt. Lehet, hogy ami a másik számára kedvező döntés volt, neked nem lesz megfelelő. Vagy hozol egy döntést és egy körülmény mégis megváltozik. Például a gyerekedet az egyik iskolába csak azért íratod be, mert a szomszéd elmondása szerint “Magdi néni” csodálatos tanárnő és ott tanít. Majd fél év múlva kiderül, hogy Magdi néni elköltözik és munkahelyet vált, te pedig ezért hoztál egy döntést, holott a másik iskola közelebb lett volna a lakhelyedhez. Vagy esetleg Magdi néni marad, de kiderül, hogy a te elvárásaid némiképp különböznek a szomszédodétól, esetleg a gyereknek nem tetszik a tanárnő stílusa.

Sosem hibázol

Az előzőekből következik, hogy igenis elő fog fordulni, hogy néha rossz döntést hozol. Tudatosítsd magadban, hogy az akkori legjobb tudásod szerint választottál egy bizonyos dolgot. Ezért felesleges ostorozni magad, ha mégsem jól döntöttél.

 

 

 

 

 

Mentés

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..