Bazsalikom szaporítása olcsón, egyszerűen

Szinte az összes fűszernövényre igaz, hogy minél többet metsszük annál szebb és dúsabb növényünk lesz. Ha ezt elfelejtjük egy ideig, akkor vagy felmagzanak, vagy elfásodnak, egyszóval veszítenek a minőségükből, így még akkor is érdemes metszeni, ha nem használjuk fel az összes lemetszett részt. Azonban, ha egy kis energiát fektetünk bele, akkor  lemetszett és kidobásra szánt részekből új növényt hozhatunk létre. A bazsalikom esetében kb. 1,5 hétre, egy vízzel teli befőttes üvegre, és némi kitartásra van szükség, hogy elültethessük új növényünket.

Vágjuk le bazsalikom hajtásokat az ízközök alatt

Első lépésként vágjunk egy körülbelül 10-12 cm-es hajtást. Ezt érdemes ott elvégezni, ahol a levél csatlakozik a szárhoz, tehát ahol a növény ízköze található. Mindenképpen életerős, de még hajlékony ágakat válasszunk ki erre a célra. Az idősebb, elfásodott hajtások ugyanis már kevésbé alkalmasak, tapasztalataim szerint sokkal lassabban, vagy nem is fognak gyökereket ereszteni.

Távolítsuk el a fölösleges leveleket

Ha lemetszettük a hajtást, akkor érdemes jó pár levéltől megszabadítani azt, mivel ezek fenntartása energiát von el a növénykétől és ez szintén lassítja a gyökerek kialakulását.

Ez után csak annyi teendőnk maradt, hogy egy napos ablakpárkányra tesszük a vízzel teli befőttes üveget benne a hajtásokkal és minden nap cseréljük a vizet, nehogy a növény fejlődés helyett rohadásnak induljon.

A levágott hajtásokat tegyük befőttes üvegbe

A hőmérséklettől és a lemetszett hajtás korától függően körülbelül 1,5-2,5 hétre van szükség a megfelelő gyökérzet kialakulásához, utána el is ültethetjük a hajtásokat.

A megygökeresedett hajtásokat ültessük el

 

A boltban vásárolt cserepes bazsalikom is tulajdonképpen több meggyökerezett hajtás egy cserépben. A folyamatos visszametszéssel szép, tömött bokor szerű növényt alakíthatunk ki.

 

 

 

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..