hogyan kezeld a pénzt

Hogyan kezeld a pénzt – #1 megtakarítási tippek

Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a dagadó bankszámlánkért. Sorozatot indítok pénzmegtakarítási tippekkel trükkökkel. Szerintem átlagos keresettel és egy kis akarattal bárki képes megtakarítani.

Listázd hogy mire költesz

Egy hónapig kövesd, hogy mire költesz. Ha mindig bankkártyát használsz, akkor ez nem is okoz különösebb gondot, hiszen hónap végén átnézheted, hogy hova utaltál illetve mikor és mire használtad azt. Persze ennél pontosabb eredményre jutsz, ha mindent leírsz részletesen. Például „5000 Ft Rózsaszín pulcsi – H&M”, vagy „élelmiszer bevásárlás 10000 Ft”. Ez arra is jó, hogy felmérd, a költséges szokásaidat. Például, hogy havi x ezer forint megy el kávéra, vagy szendvicsre a munkahelyi büfében.

Határozd meg az egy havi megtakarítási összeget

Határozz meg egy összeget az előbbiek alapján, amit minden hónapban el tudsz tenni a fizetésedből és küldd át egy megtakarítási számlára. Ez egy olyan összeg legyen, ami biztosan nélkülözhető, tehát nélküle fedezni tudod a megélhetési költségeidet (közmű számlák, albérleti díj, autó költségek, élelmiszer stb.).

Küldd át egy másik bankba

A megtakarításaid legyenek egy másik bankban, más számlán, mint amire a pénz beérkezik, és minden nap használod. Ezáltal megnehezíted a pénz visszaküldését és felhasználását.

Nevezd el a számlát

Nevezd át a megtakarítási számlát annak megfelelően, amire félretennél, például „nyaralás Szantorini 2018”. Ezzel pszichésen megnehezíted azt, hogy kivegyél belőle, hiszen elképzelhető, hogy nem lesz elég arra, amire nagyon vágysz. Például nem fogsz kivenni extra pénzt, hogy a hétvégi bulira költsd el, vagy a tizedik farmer nadrágodra.

Az esetek többségében használj készpénzt

Készpénzből gazdálkodj a hónapban. Így jobban szem előtt van az összeg, amit felhasználsz, ha látod is fizikai valójában, és nem csak a bankkártyádat használod. Ennek a tovább fejlesztett változata, hogy beoszthatod a meglévő pénzt a felhasználás módja szerint is. Ezzel könnyebben nyomon követheted a hónapban, hogyan áll az élelmiszerre, szórakozásra, ruházkodásra szánt pénzed és eszerint hozhatsz döntést. Persze semmi nincs kőbe vésve, szükség esetén át is csoportosíthatsz pénzt. Ha például nem vagy kimozdulós kedvedben a hónapban, akkor meglepheted magad valami különlegesebb, drágább étellel, vagy rendelhetsz egy étteremből. A lényeg az, hogy az adott hónapban a maximum elköltésre szánt összeget soha ne lépd át.

Extra tipp:

Javasolt, hogy legyen egy külön megtakarítási számlád bármilyen sürgősségi helyzet/vész esetére. Soha nem tudjuk, mi történik, bárki megbetegedhet, elveszítheti a munkáját, totálkáros lehet a kocsi. Jó, ha ez legalább 6 hónapig fedezi a megélhetési költségeidet. Ez igen nagy biztonságot és szabadságot ad. Például felmondhatsz, ha méltánytalannak érzed, ahogy a munkahelyeden bánnak veled, vagy túl sok stressz ér.

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..