Édes-savanyú szósz (vegán)

Fiatalabb koromban gyakran vásároltam a bolti kész változatot, de amióta ritkán fogyasztok cukrot, azt túl édesnek, és erős ízűnek találom. Ha itthon készítem, a cukor helyett tudok agávé szirupot használni, és az édesítő mennyiségét is én határozom meg. Egyrészt jóval egészségesebb, másrészt olcsóbban nagyobb adagot tudok készíteni, mintha készen venném meg. És lássuk a receptet… 

Összetevők:

1000 gr passata (passzírozott paradicsom)

6 ek. borecet

7 ek. agávé szirup (íze a mézre hasonlít, glikémiás-indexe nagyon alacsony)

1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

4 db közepes sárgarépa

1-2 kaliforniai paprika

egy konzerv bambusz rügy

1-2 szál halványító zeller

2 konzerv nem cukrozott ananász konzerv

só, bors

Elkészítés:

A sárgarépát kb. 1,5 cm-es vékony csíkokra szeletelem és előfőzöm 5 -6 perc alatt. A hagymát, a zellert, a paprikát és a fokhagymát apróra vágom. A hagymát, a paprikát és a zellert kókuszolajon átpirítom egy kicsit, majd mikor még roppanós, hozzáadom a fokhagymát. Átkeverem az egészet, és mikor megérzem az fokhagyma illatát, hozzáöntöm a passata-t, majd a lecsöpögtetett bambuszrügyet és a szintén lecsöpögtetett ananászt. Ízesítem a szószt a sziruppal, borecettel, sóval és borssal, egy kis ananászlevet is öntök hozzá, majd rotyogtatom kb. 10 percig az egészet. A végén még kóstolok egyet, hogy szükséges-e édesíteni, vagy savanyítani.. és kész is. Ugye, hogy egyszerű?

Rizzsel vagy rizstésztával tálalom. A páromnak sütöttem külön csirkemellet hozzá, így mindenki jól járt. 😉

 

 

 

 

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..