Nyucu a törpenyúl

Miért legyen/ne legyen törpenyulad…

Előnyök, hátrányok. Avagy kinek való a nyuszi, mint társállat.
Először is bemutatom a nyulam. Nyucu oroszlánfejű törpenyúl és 2013. március 15-én született. Ivartalanított bak, vagyis fiú. Mindig velem élt a lakásban, most is ezt teszi, azzal a különbséggel, hogy most már egy szobában is élünk. Külföldre költöztünk, és itt elég húzósak az albérlet árak, így egy szobát bérelünk a párommal és a nyúllal :). Természetesen nem hagytam otthon magára, és nem adtam be állatkereskedésbe.
Az ivartalanítás amennyire én tudom, minden nem tenyésztésre szánt háziállatnak növeli az élettartamát. Az időben elvégzett műtét pedig kedvesebb, kezelhetőbb állatot eredményez. Egy bak nyuszi esetében, lakásban élés esetén mindenképpen szükséges, hiszen amennyiben ez nem történik meg, udvarol és jelöl, ami nálunk úgy történt, hogy körbe ugrált, makogott és olyan gyorsan, hogy szinte fel sem fogtam mi történik, felspriccelt a lábszáramra. Ugye nem kell tovább részleteznem, hogy az ivartalanítás fontos a nyúl egészsége, de a gazdi jókedve miatt is. 😉
(Az egy szobába költözés egy dolog miatt okoz esetenként problémát. Lát és hall minket, így ha ő úgy gondolja, hogy már világos van, és éhes akkor rázza a rácsot, követeli a reggelit. Most próbáljuk erről lenevelni, úgy hogy nem veszünk róla tudomást. Valószínűleg abba fogja hagyni, mert rájön, hogy nincs értelme. Egyébként a lakótársak esetenként sokkal hangosabbak, szóval maradok nyúlpárti.)
Mindenképpen szerettem volna, valami szőrös kis dögönyözhető állatot. A választásom azért esett a törpenyúlra, mert az akkori munkám mellett nem tudtam bevállalni a napi négyszeri kutyasétáltatást. Macskám nem lehet, mert a testvérem allergiás rá, és egyfolytában tüsszögött volna, ha nálam jár. Így esett a választásom a nyuszira, a vásárlás előtt azonban nagyon sokat tájékozódtam. Bármilyen állatot igyekeztek venni tegyétek ezt ti is. Íme egy kis segítség, ami alapján könnyen döntésre juthattok.

oroszlánfejű törpenyúl

Előnyök

• Többnyire csendes (a korábban említett rácsrázáson kívül), a szomszédokat biztosan nem zavarja
• Nem szükséges levinni sétálni, ami szélsőséges időjárási viszonyok közt jól jön, viszont naponta többször van kint a szobában, ugrándozik, játszunk vele, vakargatjuk, kifésüljük a szőrét. Társas lény, így szüksége van erre, és nekünk is.
• Kedvesen kifejezi a szeretetét. Odabújik, puszit ad, és egy speciális hangot ad ki, ha tetszik neki a vakargatás.
• A neve és alap vezényszavak megtaníthatóak neki. Jutalomfalattal jól motiválható. Klikker tréningezni is lehet.
• A macskával ellentétben semmilyen terhes nőkre ártalmas betegségnek nem lehet a hordozója (persze az alapvető higiéniai feltételeket tartsuk be).
• Van személyisége. Nem is gondolnátok, mennyi esze van. Még be is szokott csapni. Olyan, mint egy rossz gyerek. Ha például nem szabad valahova felmennie és rászólok, mikor az egyik oldalról próbálkozik, akkor arrébb megy, és megcsinálja a másik oldalról.
A következő dolog a kutyával és macskával szemben hátrány, azonban például a tengerimalaccal, hörcsöggel szemben előny:
• Többé-kevésbé alomra szoktatható. Pisilni a WC-jébe szokott, vannak ritkán balesetek, általában csak bogyókat hagy el imitt- amott. Ez azonban könnyen felseperhető, és nem igazán büdös. Maximum abban a másodpercben, amikor kipottyan.

Hátrányok

• A kutyához képest rövid ideig élnek, szerencsés esetben 6-8 évig.
• Nagyon kell figyelni az emésztésükre. A mit egyen, és mit nem témakörbe most nem mennék bele, de a legtöbb nyuszi puffadás és emésztésleállás miatt pusztul el. Hosszú szőrű nyuszikat érdemes minden nap többször kifésülni, vagy levágni a hosszabb tincseket (vagy mindkettő). Sokszor abból van gond, hogy tisztogatják magukat, lenyelik a szőrt, és a macskával ellentétben nem képesek visszahányni azt, így összecsomósodik a gyomrukban, és ha nem visszük időben orvoshoz el is pusztulnak.
• Sokat kell utánuk takarítani, mivel amikor kint van, a széna lepotyog a szőréről, meg persze az itt-ott elmaradt bogyókat is fel kell szedni.
• Rágnak, ezért azokat a dolgokat, amiken nem örülnénk a nyuszi fognyomnak, vagy veszélyes lehet rájuk (pl. vezetékek) dugjuk el.
Azt hiszem jól látható, hogy több a nyuszi tartás mellet szóló előny, mint a hátrány, azonban nem biztos, hogy mindenki örülne a napi legalább egyszeri porszívózásnak. Hozzatok felelősségteljes döntést a saját preferenciáitok alapján, hiszen érző szívű kis lények.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..